Tuesday, July 14, 2009

Imaginary Friend :P


normal ker anak-anak ader imaginary friends??

bende nie dah lama dah saya perasan jadi kat Alya. sejak dia 2 tahun++ kalau tak silap laa..nama kawan dia tu "Moon" (girl tp kadang2 tukar boy he he) cantik..rambut panjang..
. Nk kater dia sunyi & xder kawan (yg betul) ...rasanyer tak kot .... sebab dia gi sekolah ..bukan duk umah sepanjang masa..kt umah pun dia ader kawan...kalau pegi taman ramai gak kawan dia..tu yg pelik tuu


Antara dialog diaberkenaan dngan "Moon" :

Alya : Moon cepat posing kakak nk amik gambar Moon neih...senyummm Ok Good girl
Alya : Mama tepi sikit Moon nk lalu tuh. meh sini Moon kiter duk sini
Alya : mama Moon ikut kiter tau (masa tu nk g alamanda).
Alya : Busu Man...Moon ader kat atas tu....dia tengah terbang (yg nih seram sikit naik bulu

roma)
Alya : Moon jom kite buat keje sekolah (pas tu gelak-gelak sensorang dalam bilik dia)

ader byk lagi tp yg tu jer teringat time nih..kadang-kadag seram gak (sebab saya nie penakut)takut dia nampak (kawan)ngan benda yg bukan bukan. ari tu saya ader gak tya dia Moon tu saper. dia kater Moon tu kawan dia, duduk jauh sangat. saya kater jgn kawan ngan Moon lah..kawan ngan kawan kt sekolah jek. pas tu dia ckp tak boleh nanti Moon marah...


pas tu saya google dlm internet (BabyCentre) :

Expert Answers
Patricia Henderson Shimm, parent educator and author
Don't worry, your toddler is not only normal, she's also very creative. Her burgeoning imagination fuels this wonderful fictitious creation, someone who accompanies her as she explores the world. Firstborns often have imaginary friends, as do very bright kids. It's one way children learn to make distinctions between good and bad. For example, your child may blame her friend for any misdeeds, saying "Jane" made her spill the milk or pull her books off the shelves. If she passes the buck, take her explanation at face value and help her clean up, but gently remind her of the rules of the house. Try not to make a big deal about it when she mentions her buddy. That means neither contradicting her ("Oh, come on, stop pretending!") or grilling her about it, nor expanding on it by pretending to meet or talk to her invisible pal. There's no reason to make her feel funny about talking to someone who doesn't exist, but if you go all out and incorporate her friend into your world, then you'll likely have her pal hanging around for a long time. In the meantime, let her enjoy the company of her friend; she'll soon grow out of this common childhood phase.

Agak lege sikit...
tp tetap seram gak bila tiba tiba jek ckp ngan kiter: "Mama...janganla kacau ...tepilah sikit Monn nk duduk sini (siap aturkan tempat Moon)Mama sini...Moon duk sini..adik Adi duk sini) he heee.

p.s: tu ys semua org ckp dia nie budak kuat berangan

2 comments:

  1. selalu jugak! jom la join,leh kenal-kenal. jgn malu. klu malu,x dpt le berkawan..hehehe

    ReplyDelete